Zoeken
  • Nick Goossen

Heup flexibeler maken - De Boodschap voor de Thuiswerker

Je heup wordt dagelijks te weinig gebruikt. Daarom deze algemene oproep om te bewegen. Het leven bestaat grotendeels uit zitten. Zittel op een stoel, in de zetel, in de auto, voor je laptop, met je gsm. Bureaujob? Thuiswerken? Het lijkt wel of we vast zijn gelijmd aan onze stoel.


Dit zorg ervoor dat de heup stijf en stram wordt.

What you don't use, you lose!

In onderstaande video kan je tien minuten mee bewegen met Coach Nick.Nu meer dan ooit worden we gedwongen om te zitten. Met als gevolg lage rugpijn, altijd moe en stroeve heupen.


Met zitten op zich is niet mis mee. Het is het stilzitten gedurende een lange periode waar het mis gaat in onze samenleving.


Probeer de afgebeelde positie hieronder en wees bewust waar het bij jou onaangenaam voelt.


Ontspan door je ademhaling te vertragen en laat je zitvlak bij elke uitademing verder in de grond zakken.


Roteer tenslotte je bovenlichaam door je scheenbenen vast te nemen. In de YouTube video laten we heel wat variaties zien die vertrekken uit deze positie!


Tenslotte, zet een reminder aan je computer, op je gsm, etc om elk uur van positie te veranderen.
Het lijkt of Coach Nick hieronder staat te dansen, maar je heupen in 3D kunnen laten draaien is noodzakelijk om efficiënt te bewegen.

.


Dagelijks zou je je heupen dienen te kantelen. Het komt met van alle positieve side-effects:


Verlengt en ontlast je onderrug

Elke keer je je heupen laten kantelen naar achter verleng je je onderrug. Je maakt als het ware je rug langer waardoor je een decompressie voelt op je rug. Doorheen de dag of week kan je het gevoel krijgen dat je wervels tegen elkaar plakken. Daarom is deze vorm van 'heupen' dans een leuk gevoel van je onderrug.


Stretcht je heupbuigers

Wanneer je je heupen kantelt kan je een lichte rek voelen op je heupbuigers. Dit is uiterst noodzakelijk omdat je je heupbuigers al een hele dag plooit. Ze zijn als het ware 'geflexed'. Niet zomaar vijf minuutjes, letterlijk acht uur of meer zijn ze in een positie van 90°. Je kan dus al zelfs wel tot de conclusie komen dat dit noodzakelijk is voor je lichaam.


Mobiliseert je heupen

Voorwaarts, achterwaarts, diagonaal, lateraal en veel meer. Door simpelweg je bekken vast te nemen en ze geleidelijk aan te bewegen en te roteren ontlast je je heupen enorm. Wat een simpele oefening lijkt, kan voor heel wat positiefs zorgen. Het hoeft niet altijd een complexe beweging te zijn.


Activeert je buns

Alsof je nog niet overtuigt was is deze oefening goed om je zitvlak wakker te schudden. Telkens wanneer je je heupen roteert moet je een lichte activatie voelen op je glutes, je buns, je poep! Alsook voel je dat je buikspieren samen willen werken.2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven